Kunst en Decoratie

Niet alleen voor het klassieke houtsnijwerk en beeldhouwerk kunt u terecht bij Jan van Harskamp, ook is het mogelijk om bijvoorbeeld voor een jubileum of als gedenkteken een kunstwerk te laten maken. U kunt uw eigen ideeen uit laten werken in een ontwerp, hetzij abstract of figuratief, maar ook kan Jan zelf ideeen aandragen voor een ontwerp.

Het maken van een urn of grafmonument behoort tot de mogelijkheden, maar ook een decoratie voor de inrichting van een winkel of een naambord en logo van een bedrijf worden in Houterij de Specht gemaakt.

 Natuurbegraven Nederland.

Deze eikenhouten plaquette werd als geschenk aangeboden aan de organisatie Natuurbegraven Nederland.  Het logo van de organisatie is verwerkt in deze plaquette en het is omlijst met  bomen en eikenblad die de sfeer aangeven rond het natuurbegraven. Boven het logo verdwijnt een zon achter de wolken als symbool van de vergankelijkheid.

Staf voor Carnaval.

Deze staf is gemaakt om gebruikt te worden tijdens het carnaval bij de boerenbruiloft in Venlo. Het logo van de boerenbruiloft, die georganiseerd wordt door het College den Hulster uit Venlo, is uitgewerkt in de staf. Je ziet het bruidspaar dat in de onecht  verbonden wordt, de boerenkool met worst, een leerboek, potlood en lineaal en de logo’s van het college en de carnavalsvereniging.

 

 

Neptunus als Huis Boegbeeld

Dit beeld van Neptunus is gemaakt als boegbeeld, niet voor op een schip maar om in een landhuis op een zware mast bevestigd te worden die de zolderbalken ondersteunt. Neptunus is gemaakt uit eikenhout , heeft een hoogte van 1.2 meter en heeft in zijn rechterhand een drietand vast. In zijn linkerhand houdt hij een anker vast als symbool voor de scheepvaart. Zijn rechtervoet steunt op een dolfijn en op zijn hoofd heeft hij een klassieke kroon samengesteld uit vier scheepsboegen. Zijn rechtervoet staat op een schelp waar het zeewater omheen spat. De zeewind waait door zijn haren en zijn lendendoek wappert in de wind. Zeewier krult zich rond het anker. Onder de golven klampen twee zeesterren zich vast aan de rotsen.

Neptunus in de ruwe vorm opgebouwd uit verlijmde balken eikenhout. Het beeld krijgt al meer vorm De grote lijnen worden zichtbaar.
Hier zijn al details aangebracht. Het gezicht is uitgewerkt en het lijf krijgt vorm Het hoofd van Neptunus is hier nog ruw en ongepolijst wat een levendige uitstraling heeft.
Het beeld is klaar. Neptunus heeft het anker en de drietand in de hand en kijkt trots uit over zee. Bovenaanzicht van Neptunus.
Neptunus van onderaf gezien. Neptunus wordt op zijn uiteindelijke bestemming op twee meter hoogte geplaatst waardoor het beeld van onderaf te zien zal zijn Detail van de dolfijn.
Neptunus op zijn uiteindelijke bestemming. Hij is geplaatst op een houten mast die de dakbalken ondersteunt

 

Voor een kinderboeken winkel.

De uil en maskers gesneden als decoratie voor de inrichting van een kinderboekenwinkel.

Diverse.

De schutspatroon voor de wijnhandelaren gemaakt in de grillige vorm van een wijnstok. Het beeld bescherm symbolisch een tros druiven met zijn handen Dit grafmonument symboliseert de verbondenheid van een echtpaar tijdens hun leven maar ook na de dood van één van beiden.
Jubileumbord voor het café ‘t Fuske.

 

 

Het beeld voor 100-jarig jubileum van firma De Heus.

Dit beeld is aangeboden door het personeel van De Heus Voeders ter ere van haar 100-jarig jubileum. Het beeld staat symbool voor de wijze waarop De Heus zich in de afgelopen 100 jaar heeft ontwikkeld, van een klein regionaal bedrijf tot een internationaal opererende onderneming.

De molensteen duidt op de herkomst van het familiebedrijf. In de voorouderlijke molen in Wijk bij Duurstede werd de basis gelegd voor generaties molenaars, die tot op heden nog actief zijn in de mengvoederindustrie.

Twee handen houden een wereldbol vast. Dit staat symbool voor het internationale karakter van De Heus, dat door jarenlange uitbreiding is uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie. Op de wereldbol zijn de verschillende filialen aangegeven. De twee handen geven aan dat de Heus zich zo heeft kunnen ontwikkelen door de goede samenwerking met toeleveranciers, afnemers en personeel. Samen maken deze op wereldschaal voedselproductie mogelijk.   De onderste hand steekt uit de mouw van een net pak met overhemd en manchetknoop. De bovenste hand steekt uit een overal of overhemd met opgestroopte mouw.

Hieronder de fotoreportage van de productie van het beeld.

 

De basis van het beeld is een molensteen in eikenhout De balken van lindehout waarvan de wereldbol wordt gemaakt
De twee halve wereldbollen gelijmd en met de lintzaag rond gezaagd. De eerste stap van het rondmaken met kettingzaag en haakse slijper.
De halve bol al wat rond geslepen De wereldbol voor het eerst gemonteerd tussen de twee handen.
De molensteen waarin het logo van de Heus verwerkt is. Detail van de bol met de vestigingen.
Detail van de bol met de vestigingen.