Nieuwsbrief 2017-01

De traditie om elk kwartaal een nieuwsbrief uit te brengen wil nog niet zo aanslaan. Vorig jaar ben ik na  het schrijven van de eerste nieuwsbrief gestrand. Niet dat ik het niet leuk vind om te doen of dat er niets te melden was, maar het kwam er gewoon niet van. Dit jaar neem ik me voor om iets meer discipline te betrachten, hierbij dan de nieuwsbrief van het eerste kwartaal.

Afgelopen jaar is er genoeg gebeurd wat vermeldenswaardig was. Er zijn weer veel mooie en uiteenlopende werkstukken gemaakt en het aantal cursisten is toegenomen. Daarom is er een nieuwe cursus opgestart op de vrijdagmorgen en sinds kort is er ook een extra zaterdagcursus bij gekomen. Dit is een mooie ontwikkeling en ik hoop dat deze zich zo voortzet.

Expositie Everwijnsgoed

Afgelopen juni hebben we met een aantal cursisten geëxposeerd en aan onze werkstukken gesneden in galerie het Everwijnsgoed in Renkum tijdens het evenement  ‘Kunst en muziek op zondag’.  Het is leuk om je werk te exposeren en de reacties te horen van de bezoekers. Daarnaast zie je ook het werk van andere cursisten en dat kan inspirerend zijn. De sfeer is ontspannen en de bezoekers vinden het altijd interessant als we hier aan het snijden zijn. We doen dit elk jaar, komend jaar valt deze dag op zondag 25 juni. Je bent welkom om hier aan deel te nemen!

Feest

In oktober was er dubbel feest, ik had Abraham gezien en de Houterij bestond 20 jaar. Dit is in stijl gevierd tijdens een houtsnij middag met aansluitend een barbecue met  kampvuur want zo heel warm was het niet meer. Ik vond het een gezellige dag en ik wil iedereen bedanken voor hun bijdrage aan dit feest. Ik kijk er met plezier op terug.

 

Vormgevers in Hout

In oktober heb ik weer deelgenomen aan de manifestatie van Vormgevers in Hout in Bunnik. Ik heb hier een aantal jaren niet aan mee gedaan maar het voelde goed om er weer te zijn. Er was veel belangstelling voor de stand, vooral op zondag was het heel druk. Gelukkig had ik hulp van Hans en Ludovic want er waren te veel mensen om alleen te woord te kunnen staan. Bedankt hier voor! De reacties van het publiek op de getoonde werkstukken van cursisten waren heel positief, we werden geregeld gevraagd of ze te koop waren. We hebben ze toch maar niet verkocht.

Jubileum Theo de Vroomen

Er viel afgelopen jaar nog een jubileum te vieren! Theo de Vroomen heeft naar eigen zeggen ( hij hield de tel zelf bij) in totaal 250 lessen gevolgd bij de houterij!  Ik ga er van uit dat dit aantal klopt, Theo komt zo ver ik kan nagaan zeker  vanaf 2008 al snijden( verder terug gaat de administratie niet).

Theo is daarom als eerste van de cursisten officieel van leerling bevorderd tot ‘gezel ‘en geniet daarbij natuurlijk de bijkomende privileges. Deze grote stap in zijn loopbaan is vastgelegd op een certificaat en bezegeld met een lakstempel van de houterij.  Nu op naar de titel van ‘meester’ (nog maar 250 lessen te gaan).

(Er is grote kans dat er nog meer cursisten recht hebben op de titel van “gezel”. Wanneer je denkt dat dit het geval is, laat het me dan even weten. Laat deze kans niet voorbij gaan want toetreden tot dit selecte gezelschap is een hele eer! )

Gezel Theo de Vroomen

Theo heeft altijd wel een anekdote paraat en wanneer hij niet aan het vertellen is snijdt hij zijn beelden met grote precisie.  De laatste jaren is Theo bezig met het snijden van figuren voor een kerststal. Hij ziet er een uitdaging in om de voorbeelden die hij heeft zo precies mogelijk na te maken. Hieronder zijn een aantal foto’s te zien van werkstukken die Theo door de jaren heen gemaakt heeft.

 

Nieuw op de website

De werkstukken van de cursisten in 2017 zijn op de site opgenomen. Ze zijn zeker weer de moeite om te bekijken. Ook bij de links zijn er nieuwe adressen vermeld.

Houterij de Specht op Facebook.

Houterij de Specht is sinds kort ook te volgen op Facebook. Ik zal geregeld iets plaatsen over gebeurtenissen tijdens de cursus en over mijn werk. Voor mij is het nieuw en ik ben benieuwd naar de reacties.