Nieuwsbrief 2016-01

Houterij de Specht stuurt elk kwartaal een nieuwsbrief aan belangstellenden. Jan zal verslag doen van belangrijke projecten en de cursisten komen aan het woord met bijzondere ervaringen van het houtsnijden. Het wordt dus vooral een plaatjes nieuwsbrief met korte teksten.

De fotoos zijn klein weergegeven. Door op de foto te klikken verschijnen deze groot op het scherm.

Restauratie van een Amsterdams staand horloge.

1

Dit Amsterdams staand horloge uit 1750, gemaakt door Paulus Bramer & Zn, heb ik kortgeleden gerestaureerd. Aan de kast was weinig schade, op wat herstel van fineer( wortelnoot) en wormschade aan de poten na is deze vooral schoongemaakt en weer in de was gezet.

De klokkenbeelden leverden meer werk op. Vadertje Tijd die in het midden staat miste de hand waar hij de zeis mee vasthoudt en de engelen aan weerskanten hadden gebroken vleugels en bazuinen.

7 (2)

Vadertje tijd  9 (2)

Na herstel zijn de klokkenbeelden opnieuw verguld zodat ze weer hun oorspronkelijke glans terugkregen.

10 (2) 11

De kap rond het uurwerk is constructief in orde gemaakt en missend lijstwerk is hersteld.
Het leeuwendeel van het werk kwam neer op het herstel van het zaagwerk (ajourwerk). Dit zijn dunne (2 mm) met een figuurzaag uitgezaagde ornamenten die de klankgaten van de kap van de klok bedekken.

Het oorspronkelijke zaagwerk was flink beschadigd en niet meer compleet. Gedeelten van het zaagwerk waren al eens eerder provisorisch vervangen en opgeknapt en er was zo veel verdwenen en gebroken dat besloten werd om al het zaagwerk nieuw bij te maken.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3  4
Voor restauratie Na restauratie.

Het zaagwerk aan de zijkanten was eerder op een slordige wijze vervangen en niet origineel meer. Dit is vervangen door zaagwerk wat gebaseerd is op een origineel motief van een andere Paulus Bramer klok.

5 6 Kap van staande klok

Het ontwerp voor het overige zaagwerk kon herleid worden aan de hand van restanten en de afdruk van het verdwenen zaagwerk op het onderliggende doek. Het nieuwe zaagwerk is bevestigd op zijde en daarna weer voor de klankgaten bevestigd.

Het uurwerk is gerestaureerd door Kick Zijlstra van het Wagenings Uurwerk Atelier. Na restauratie loopt het uurwerk weer als een zonnetje en met zijn schoongemaakte wijzerplaat met weer vergulde klokkenbeelden en hersteld zaagwerk kan dit staand horloge weer een paar eeuwen voort.

Jan van Harskamp

10-febr 2016

Cursisten

Beeldsnijden in hout, mijn hobby.

Dieneke Schoemans
10-febr 2016

In 1996 kochten wij onze Vollenhovense Bol 8.50, gebouwd in 1972. Wij zijn de derde eigenaren. Wij doopte haar ( om ) “Vrouwe Reinouwe”.
Na een paar jaar zeilen met de Bol kwamen wij er toe om haar te laten refitten. Wat laswerk, een nieuw teakdek en een beter bereikbare motorruimte creeren.

De scheepssier was minimaal. Was daar iets aan te doen?
De makkelijkste weg is om het te laten doen, maar veel leuker is om het zelf te proberen.
Via een kennis kreeg ik een adres in Zetten – bij Jan van Harskamp – waar ik het beeldsnijden in hout zelf kon gaan leren. En zo gezegd zo gedaan. In januari 2006 ben ik daar begonnen.
Mijn eerste werkstuk was een vis, gemaakt van eikenhout, voor op de helmstok, maar die viel achteraf te klein uit naar mijn zin.

1
Na twee jaar wat verschillende beelden en snijwerk gemaakt te hebben besloot ik een grotere vis te maken. Daarvoor heb ik een aantal boeken over platbodems geraadpleegd en daaruit haalde ik een voorbeeld wat me zeer aansprak. Onderweg, tijdens onze vakantie gaf dat de nodige positieve opmerkingen en al helemaal nadat ik liet horen hem zelf gemaakt te hebben.
De mastplank werd het volgende project. Het ontwerp was snel gemaakt.

3
Bovenaan de entree van Kasteel Doorwerth ( wij wonen in Doorwerth ). Het logo van de scheepswerf Kooijman en de Vries Deil mocht ook niet ontbreken, evenals het bouwjaar. Onderaan een logo van onze initialen (DvW en WS). De mastplank is zodanig bevestigd dat ik hem er af kan halen.

Mijn laatste project, twee nieuwe kluizerborden, is afgelopen winter klaargekomen. Ze moesten robuster worden dan degenen die er op zaten
( waren zeer minimalistisch ).

2
Een vrije impressie. Aan bakboord een man met baard die wind in de zeilen blaast en aan stuurboord ook een vrouw die blaast. De berentanden konden blijven zitten en vormen een mooi geheel met de kluizerborden.
Het nieuwe vaarseizoen kon beginnen.

Ik heb mijn scheepssier gesneden in teakhout. Een zachte houtsoort waarin makkelijk te snijden was. Soms wat dradig waardoor je wel voorzichtig moest zijn. Teak is een zeer weerbestendige houtsoort. Bovendien zit er een mooie lijn in.

Koekoeksklokken

Jan Schippers
10-febr 2016

Jan Schippers had al jarenlang olieverf schilderijen gemaakt voordat hij drie jaar geleden begon met houtsnijden en dat zie je terug in zijn houtsnijwerk. Met gevoel voor compositie snijdt hij mooie landschappen, bladeren en beelden voor de nieuwe koekoeksklokken die hij maakt. De overgang van schilderen naar drie dimensionaal snijwerk was even lastig. Met schilderen wordt diepte gemaakt door in perspectief te schilderen, met drie dimensionaal snijwerk snij je de werkelijke diepte en dat heeft invloed op het ontwerp.

1 2

Maar Jan kreeg er al snel handigheid in en heeft in zeer korte tijd twee enorme koekoeksklokken (met een hoogte van anderhalve meter) gemaakt vol met levendig snijwerk in lindehout. De motieven voor het snijwerk van deze klok zijn door Jan zelf ontworpen. Duiven, beren, arenden en herten bevolken zijn klokken en natuurlijk mist de koekoek niet! Op de foto’s zijn onderdelen te zien van de eerste klok die Jan gemaakt heeft.

4   6
7 5
9 8

De klokken die Jan maakt zijn te koop dus de liefhebber kan zich melden.
Telefoon: 06-42375638.