Nieuwsbrief 2015-1

2015 September

Houterij de Specht stuurt elk kwartaal een nieuwsbrief aan belangstellenden. Jan zal verslag doen van belangrijke projecten en de cursisten komen aan het woord met  bijzondere ervaringen van het houtsnijden. Het wordt dus vooral een plaatjes nieuwsbrief met korte teksten. Reacties zullen dan in de volgende nieuwsbrief kunnen worden opgenomen.

De fotoos zijn klein weergegeven. Door op de foto te klikken verschijnen deze groot op het scherm.

Neptunus als Huis Boegbeeld

Neptunus op locatie

Neptunus op zijn uiteindelijke bestemming. Hij is geplaatst op een houten mast die de dakbalken ondersteunt.

Dit beeld van Neptunus is gemaakt als boegbeeld, niet voor op een schip maar om in een landhuis op een zware mast bevestigd te worden die de zolderbalken ondersteunt. Neptunus is gemaakt uit eikenhout,heeft een hoogte van 1.2 meter en heeft in zijn rechterhand een drietand vast. In zijn linkerhand houdt hij een anker vast als symbool voor de scheepvaart. Zijn rechtervoet steunt op een dolfijn en op zijn hoofd heeft hij een klassieke kroon samengesteld uit vier scheepsboegen. Zijn rechtervoet staat op een schelp waar het zeewater omheen spat. De zeewind waait door zijn haren en zijn lendendoek wappert in de wind. Zeewier krult zich rond het anker. Onder de golven klampen twee zeesterren zich vast aan de rotsen.

Img_6156 Nept rotatie 80x60 Img_6171 nept rotatie 80x60
Neptunus in de ruwe vorm opgebouwd uit verlijmde balken eikenhout. Het beeld krijgt al meer vorm De grote lijnen worden zichtbaar.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hier zijn al details aangebracht. Het gezicht is uitgewerkt en het lijf krijgt vorm. Het hoofd van Neptunus is hier nog ruw en ongepolijst wat een levendige uitstraling heeft.
P1010057 (2) 80x60
Het beeld is klaar. Neptunus heeft het anker en de drietand in de hand en kijkt trots uit over zee. Bovenaanzicht van Neptunus.
Neptunus borst Neptunus vis
Neptunus van onderaf gezien. Neptunus wordt op zijn uiteindelijke bestemming op twee meter hoogte geplaatst waardoor het beeld van onderaf te zien zal zijn.  Detail van de dolfijn.

Een nieuw gevelornament aan de Prinsengracht

Prinsengracht 126 Kuif restauratie Prinsengracht 126 Amsterdam. Het gevelornament van het middelste huis was aan restauratie toe.
201409 De gerestaureerde kuif aan de Prinsengracht 126 De kuif wordt geplaatst op het gerestaureerde gevel ornament aan de Prinsengracht 126.

Kijk voor de uitgebreide serie foto’s op  projecten/restauratie/Prinsengracht.

Cursisten

Opticien Houtsnijder

Ludovic Wallaart,

18 sept 2015

Twee jaar geleden kreeg mijn jongste dochter een bril. Ik droeg zelf ook pas een jaar een bril. In een oude uitzending van het Klokhuis zagen wij een kunstenaar die uit allerlei materialen brillen maakte. Dat kan ik ook!
De eerste bril was veel te groot; een klein foutje bij het printen van de foto van het voorbeeld.

20150114 P1010310 20141105 IMG_6167 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het tweede model zie je hier op mijn neus: pruimenhout uit de tuin van mijn schoonvader, gecombineerd met pootjes (veren heten die in brillenland) van appel uit de schooltuin. Na wat zoeken uiteindelijk een opticien gevonden met een paar jonge mensen die wel open stonden voor een experiment, en bij hun de glazen besteld. Uniek aan deze bril is dat het montuur niet overlangs is doorgezaagd om de glazen er in te kunnen zetten.

De tweede bril is van taxus, ook uit de tuin van mijn schoonvader, voor mijn dochter. Met figuurzaag, rasp, beitel, guts en schuurmachine heb ik het montuur gemaakt, en op een woensdagavond heb ik bij Jan het vogeltje vorm gegeven. Het geheel is uit één stuk. De glazen komen uit een goedkope leesbril van de drogist die ik zelf op de bandschuurmachine op maat heb geslepen.

Een derde bril is al klaar: eikenhout van een kerkbank hier uit de dorpskerk. Er zitten nog geen glazen in omdat ik nog niet weet wie hem gaat dragen.

Hout is voor mij een heel speciaal materiaal. Het heeft geleefd, en heeft daarmee geschiedenis. Bij veel van mijn werkstukken voegt het verhaal over de herkomst van het hout iets toe aan het object.

Opvoeding van de kauw

Wally Huijbregts,

19 sept 2015

wally strand 2015

Vanuit mijn kamerraam zag ik twee kauwen doodstil liggen. Snel een foto gemaakt en via de voordeur om de hoek gekeken waarop de beide kauwen wegvlogen. Na wat navraag was de verklaring: hierarchisch gedrag van de kauwen en een soort opvoeding van de oude kauw tegenover het jonkie. Het was in ieder geval een mooi idee voor een beeld.

P1120950 crop brightness P1160305  P1160312
De foto van de levende kauwen. Het kauwen beeld gesneden in lindenhout. Het was moeilijk om de juiste vorm te krijgen en er zijn heel wat stukken gelijmd. Doordat het beeld is geolied met zwarte Osmo olie zijn de lijmnaden onzichtbaar.
Omdat het toch wel wat ingewikkeld in elkaar zat besloot ik eerst wat te oefenen met klei om de juiste vorm te krijgen.
P1150930  P1150953  P1150965
Na een week had ik de kauwen in de positie die ik zou gaan maken in hout. Dit is het leemharde beeld na ongeveer 2 weken drogen. Het beeld is nog erg kwetsbaar. Ik besloot het keramiek beeld te bakken en te glazuren. Jammer dat het beeld in de oven explodeerde. Toch een foutje gemaakt. Maar ik was al begonnen aan het houten beeld. Dus de stukken bij elkaar geraapt en met schuimlijm in elkaar geknutseld. Met de spuitbus op kleur gespoten (groen zodat hij niet al te opzichtig tussen de struiken staat).